Novinky

        • Beseda s misijnými sestrami
          • Beseda s misijnými sestrami

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami mohli štvrtáci a piataci prežiť dopoludnie v spoločnosti rehoľných sestier z Misijnej kongregácie Služobníc Ducha Svätého. Sestry Laura a Paula k nám prišli z kláštora v Ivanke pri Nitre, ale počas svojho rehoľného života pôsobili v rôznych kútoch sveta, o čom dokázali nielen pútavo rozprávať, ale svoje zážitky doplnili autentickými fotografiami a tiež rekvizitami v podobe tradičných hudobných nástrojov, nádob, šperkov aj odevov. Deti si mohli  obliecť originálne indické sárí aj mexické pončo či sombrero a mnohé ďalšie známe aj menej známe tradičné oblečenie. Tí odvážnejší ochutnali pečené svrčky, ktoré vraj chutia ako oriešky...  Deti sa dozvedeli ako vyzerá život na úpätí sopky, zistili, že škola na Filipínach nevyzerá rovnako ako tá naša, oboznámili sa s jedálničkom, ktorý moc nešteklil ich chuťové poháriky, počúvali o vzácnosti mydla a zbieraní lávovej "pemzy" aj o tom, že nie pre každého je zrozumiteľná časť modlitby Otče náš "chlieb náš každodenný", keďže v niektorých oblastiach zeme ľudia chlieb nepoznajú. Sestry ochotne odpovedali na zvedavé otázky detí  a povzbudili ich, aby boli misionármi tam, kde sú, aby si vážili veci, ktoré nie sú v mnohých krajinách samozrejmé a neplytvali  pre nás "bežnými" vecami. Na záver sme im odovzdali  misijný darček na podporu ich činnosti - 200€, ktoré sme získali predajom darovaných kníh na Burze kníh.  Sestry poďakovali za prijatie, darček aj aktívne obecenstvo.

            (VlA)

        • Burza kníh
          • Burza kníh

          • V marci už tradične oživujeme vzťah k čítaniu aj lásku ku knihám. Keďže v tomto roku je celý mesiac kníh súčasťou veľkého pôstu, počas ktorého sa skutkami lásky pripravujeme na najväčšie kresťanské sviatky, rozhodli sme sa spojiť pôst a dobro prostredníctvom kníh do jednej spoločnej akcie - Burzy používaných  kníh. V priebehu marca deti aj učitelia prinášali do školy knihy všetkých možných žánrov počnúc rozprávkovými leporalami cez beletriu a kresťanské knihy až po odbornú literatúru. Dievčatá z 8. B Simona Majchráková a Ema Janetová knihy poctivo vytriedili a počas celého pondelkového dopoludnia ich v škole na chodbe predávali za jednotnú cenu 1€/kus. Zisk 200 € je výsledkom vašej ochoty deliť sa a tiež snahy podporiť dobrú vec, ktorou je tentoraz činnosť rehoľných sestier z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého.  Ďakujeme Simonke a Eme za dobrú prácu a všetkým, ktorí akokoľvek prispeli, za štedrosť.

            (VlA)

             

          • Čitateľské okienko v špeciálnej triede

          • Aj my čítame radi a najmä rozprávky. A že je to pravda sme sa mohli presvedčiť, keď sme pozvali  na prečítanie 2 rozprávok, našu milú dôchodkyňu Mgr. Bajčičákovú. Deti počúvali, reagovali a odpovedali na položené otázky. Za odmenu, okrem prinesenej sladkej odmeny, si zobrali po 1 rozprávkovej knižke, ktoré neboli prečítané v škole domov. Za DÚ mali prečítať 1 rozprávku a nakresliť obrázok vystihujúci rozprávku.  Tí mladší poprosili prečítať rozprávku rodičov . Úlohu splnili všetci na 1.  Z týchto obrázkov nám vznikol plagát o prečítaných rozprávkach. 

          • Beseda s oravskou spisovateľkou

          • Deň po monitore sme chceli našim deviatakom dopriať chvíľku oddychu i poézie. V spolupráci s obecnou knižnicou v Zákamennom sme zorganizovali besedu so spisovateľkou oravského pôvodu, píšucou o zvykoch, tradíciách a spomienkach z detstva na Orave, Oľgou Gluštíkovou. Táto mladá spisovateľská krv sa snažila medzi deťmi zistiť, v akom stave je používanie goralského nárečia v rodinách, pripomenula dôležitosť odovzdávania zvykov z pokolenia na pokolenie a nezabudla vyzdvihnúť hodnotu spolunažívania so starými rodičmi. Deti si prichystali niekoľko trefných otázok a po vyspovedaní p. Oľgy nielen zo súkromného, ale i z pracovného života sme posedenie zavŕšili potleskom. Ktovie, možno je to prvý a poslednýkrát, kedy mohli debatiť s autorkou, ktorej diela boli preložené aj do iných svetových jazykov. ĎuA

          • Úspech našich recitátoriek a Ľuboša

          • Dňa 25.3. - v pondelok sa konalo v Žiline krajské kolo v prednese slovenskej povesti - Šaliansky Maťko. Našu školu reprezentovali dve dievčatá - Adelka Polťáková z V.A a Katarína Dibdiaková zo VII.C. Obe dievčatá podali výborné výkony a v silnej konkurencii obsadila Adelka 2. miesto a Katka 3. miesto vo svojich kategóriách.

            Hneď na druhý deň - v utorok sa konalo oktresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažili aj naši traja zástupcovia - opäť Adelka, opäť Katka a pridal sa k nim aj Ľuboš Janeta z V.A. Všetci traja si odniesli prvé miesta a postup na krajské kolo do Martina. K nim sa pridajú aj dve deviatačky - minuloročné účastníčky celoslovenského kola - Stela Bystričanová z IX.B a Katarína Belicajová z IX.D. Ďakujeme za reprezentáciu a všetkým budeme v Martine držať palce.

            Za prípravu ďakujeme p. uč. Demkovej Z.

            DeeP 

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA - okresné kolo

          • Dňa 12.marca sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády, do ktorého postúpilo 6 našich žiakov. Súťažilo sa v troch kategóriach. Našu školu reprezentovali:

            - v kategórii G (žiaci 4. a 5.ročníka):  Martin Franek (1. miesto) a Filip Babinský (úspešný riešiteľ),

            - v kategórii F (žiaci 6. a 7.ročníka): Róbert Florek (úspešný riešiteľ) a Miroslava Beňušová (1.miesto),

            - v kategórii E (žiaci 8. a 9.ročníka): Vilma Večerková (úspešná riešiteľka), Peter Durčák (úspešný riešiteľ).

            Našim úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a Mirke držíme palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16.apríla v Žiline. 

            KuM    

          • VYBÍJANÁ MLADŠÍCH ŽIAKOV A ŽIAČOK - kvalifikácia do okresného kola

          • Dnes sa v telocvični ZŠ Komenského v Námestove konala kvalifikácia do okresného kola vo vybíjanej mladších žiakov a žiačok. Naši štvrtáci a štvrtáčky si tam boli zmerať sily a ukázať svoje športové zdatnosti.

            Reprezentovali nás chlapci: Adam Beňuš, Martin Kovaľ, Patryk Bartoš, Tomáš Belicaj, Lukáš Franek, Enriko Serdel a dievčatá: Zavoďanová Lea, Valentína Kubová, Sofia Brišová, Dáša Rakučáková, Natália Plaskúrová, Natália Lučivňáková.

            S diplomom za 1. miesto si vybojovali aj postup na okresné kolo. 

            Štvrtáci, garatulujeme, ďakujeme a držíme prsty v ďalšom kole. 

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Na dekanátnom kole Biblickej olympiády nás dnes úspešne reprezentoval tím v zložení Alžbeta Beňušová z 5. B, Marieta Bieleková z 5. A a Jakub Večerek zo 6. A. Medzi staršími a skúsenejšími súpermi si počínali naozaj veľmi dobre a od víťazstva ich delil len jeden bod. Blahoželáme k  2. miestu!

            (VlA)

          • S hračkou za zážitkami

          • Sme v tom...svete e-Twinningu. 3.A od novembra spolupracuje so ZŠ Suchohrdly u Miroslavi. Ich spolupráca prechádza vopred naplánovanými aktivitami. Po zoznámení sa vybrali logo, z ktorého skladali puzzle. Od marca tvoria spoločnú knihu S hračkou za zážitkami v Book Creator-e. Deti napredujú a získavajú skúsenosti s digitálnymi nástrojmi, rozvíjajú si komunikačné a sociálne kompetencie. Knihu, v ktorej strany nerobia prievan, uverejnia na stránkach školy...Čoskoro. (FeA)

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Súťaž I.kategória - školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            Dnes si naši prvostupniari zasúťažili v prednese poézie i prózy. Všetci boli skvele pripravení. Obdivovali sme ich vynikajúcu pamäť. Vypočuli sme si 25 nádherných textov. Ale ako to už býva, vyhrať nemôžu všetci. A tak mali porodkyne veľmi ťažkú úlohu a nakoniec rozhodli takto: POÉZIA 1.miesto - Ema Gonšorová 2.D, 2.miesto - Henrich Belicaj 2.D, 3.miesto - Dorota Mrekajová 2.D. PRÓZA 1.miesto - Tomáš Belicaj 4.A, 2.miesto - Tamara Sumegová 2.D, 3.miesto Barbora Florková 2.D.

            Víťazom blahoželáme!

            Veríme, že aj tí, ktorí nevyhrali, ostanú prednesu naďalej verní a o rok to skúsia znovu.

            KuB

          • Volejbal žiakov a žiačok

          • V dňoch 5.3. a 6.3. sa žiaci a žiačky našej školy zúčastlili kvalifikácie do okresného kola vo volejbale. Hra družstiev bola veľmi vyrovnaná a najmä napínavá až do samého konca. Oba naše tímy si vybojovali 2. miesto a postupujú do okresného kola.

            Deťom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            KoI MaM

          • VŠEVEDKO

          • 26.2. a 27.2. 2024 sa stretli nanajmúdrejší a nanajbystrejší z každého ročníka I. stupňa a zmerali si svoje sily. Víťazmi ťažkého boja boli družstvá 1.A, 2.D, 3.B a 4.A triedy.

            Blahoželáme.  (KoA)

          • MILUJEME SLOVENČINU!

          • Milujeme slovenčinu!

            Naozaj. Vážne, bez srandy... :) Presne 20 trojčlenných tímov, teda 60 žiakov, nás o tom presvedčilo vo štvrtok 29.2.2024 poobede. S veľkou chuťou, nadšením a adrenalínom sa pustili do kvízových otázok. A potom sa už zo súťažných  tried ozýval hurónsky smiech a radostný potlesk, čo je dôkazom, že aj slovenčina vie byť zábavná a je hodná milovania. 

            A tu sú najlepšie tímy:

            1. miesto - 7.B: Sára Buknová, Marianna Buknová a Rebeka Florková - 63 bodov

            2. miesto - 8.C: Karol Vojtas, Alexander Vrábeľ a Boris Godiš - 62 bodov

            3. miesto - 7.C: Katarína Dibdiaková, Nela Plaskúrová a Timea Florková 7.C - 58 bodov

            Víťazom blahoželáme a určite ich potešia pekné ceny. (VoO, FlK)

          • Zdravé zúbky

          • Prednedávnom navštívila našu špeciálnu triedu naša zdravotníčka. Bol to veľmi zaujímavý deň. Strávila s týmito úžasnými žiakmi plnohodnotný čas.  Hlavnou témou boli zúbky- čo im škodí a čo prospieva.  Porozprávala im rozprávku o zajkovi, ktorý sa volal Rýchlonôžka a zúbky mu robili starosti. Naučili sa ako sa o zúbky dobre starať, aby nám čo najdlhšie slúžili. Porozprávali sa tiež o ovocí a zelenine a o sladkostiach- abx si dávali pozor a nepreháňali to s nimi a neboleli ich brušká. Žiaci si vymaľovali omaľovánky a nakoniec dostali zdravú odmenu. Keďže boli deti nadšené....dohodli sme sa na ďaľšom stretnutí.

          • Návšteva Pamätnej izby J. Vojtaššáka

          • Vo februári žiaci 3.ročníka navštívili Pamätnú izbu Jána Vojtaššáka. Zapálená sprievodkyňa p. Sekerášová, ktorá v nej pracuje od začiatku jej zriadenia v bývalej budove obecného úradu, deťom porozprávala o živote p. biskupa J. Vojtaššáka. Objasnila im, v ktorej fáze blahorečenia sa proces nachádza. Deti videli biskupské predmety, vzácne listiny a fotografie. Zaradili sa tak medzi ďalších slovenských a zahraničných návštevníkov. Ďakujeme! (FeA)

          • EXPERT geniality show

          • Dňa 28.11.2023 sa žiaci mohli zapojiť do súťaže EXPERT geniality show, čo je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov vybraných ročníkov základných a stredných škôl. Z našej školy sa zapojilo 8 žiakov, ktorí sa potrápili s rôznymi vedomostnými úlohami podľa kategórie. Žiačka Miroslava Beňušová, 7.B sa umiestnila na veľmi peknom 7. mieste, čím sa zaradila medzi 3% najúspešnejších riešiteľov. Všetkým ďakujeme za účasť (aj napriek poplatku za súťaž :) )  a reprezentáciu našej škole.                                                   KuV 

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • V piatok 9. 2. 2024 sa konalo školské kolo Biblickej olympiády. Najlepšie poznatky preukázali Alžbeta Beňušová z 5. B, Marieta Bieleková z 5. A a Jakub Večerek zo 6.A. Všetci traja postupujú do okresného kola, kde budú našu školu reprezentovať ako tím. Blahoželáme!

            (VlA)

          • Deň pre bezpečnejší internet

          • V týždni 05-09.februára 2024 sme si na hodinách informatiky pripomenuli medzinárodný deň pre bezpečnejší internet. Žiaci sa venovali rôznym aktivitám, sledovali vzdelávacie videá k tejto téme, vymýšľali záver k  príbehu o kyberšikane a groomingu, vytvárali word cloud k danej téme a nakoniec si zasúťažili v kvíze. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné
      • +421 43 55 92 320 Riaditeľ školy - 0905 793 731 Mgr. Marta Šalatová riaditel@zszakamenne.sk Sekretariát - 0908 855 113 skola@zszakamenne.sk ZRŠ pre I. stupeň - 0918 941 979 PaedDr. Marcela Bolibruchová, PhD. zrs1@zszakamenne.sk ZRŠ pre II. stupeň - 0948 252 756 Mgr. Ivana Čičová zrs2@zszakamenne.sk ZRŠ pre MŠ - 0947 964 279 Mgr. Monika Sivčáková zrs-ms@zszakamenne.sk MŠ Ústredie - 0947 959 770 MŠ Oravice - 0908 945 260 ZŠS (jedáleň) - 0907 656 591 (prihlasovanie/odhlasovanie obedov) Vedúca ŠJ ZŠ: Kurňavková Ivana Vedúca ŠJ MŠ: Jakubčeková Ľudmila jedalen@zszakamenne.sk
      • Ulica Špitál 967/4 029 56 Zákamenné Slovakia
      • 36140783
      • 2021390822
      • Úhrada stravy v ŠJ: SK92 5600 0000 0040 4136 2006 Úhrada školného v materskej škole: SK75 5600 0000 0040 4136 9005
    • Prihlásenie