Novinky

          • Školská latka

          • Dňa 4.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v skoku do výšky. Prví traja v každej kategórii boli odmenení medailou, sladkosťou a postupom na okresné kolo. Všetkým gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            5. ročník

            1. Durčáková Liliana              Jakubjak juraj

            2. --------------                          Brisuda Dominik

            3. --------------                          Balek Zachariáš

            6. ročník

            1. Floreková Henrieta              Šeliga Maximilián

            2. Jakubjaková Klaudia          Brandys Damián

            3. Majerčáková Nataša          Buckulčík Michal

            7. ročník

            1. Straková Sofia Klára          Polťák Marek

            2. Konkoľová Karolína           Murín Lukáš

            3. Malinková eliška                Vrábeľ Joachim

            8. ročník

            1. Florková Diana                  Suchánek Filip

            2. -------------------                    Demčák Juraj

            3. -------------------                    Srogoň Mário

            9. ročník

            1. Václavová Ema                 Durčák Peter

            2. Brandysová Nella              Mrekaj Damián

            3. Kurňavková Nina               Tisoň Oliver

             

            KoI MaM                                                      

          • Gôraľskie ucyňe rôbič (goralský workoschop)

          • V piatok sa žiaci štvrtého a piateho ročníka tešili z goralského workšopu. Pripravili ho členky z občianského zruženia KAPCE, ktoré pôsobí v našej obci. Cieľom bolo pomocou kombinovania výtvarných techník priblížiť a oživiť deťom goralské nárečie. Žijeme v goralskom regióne, ale veľmi málo detí goralčinu ovláda. Hrozí tak, že v našom kraji zanikne. Žiaci si mali možnosť najskôr zahrať goralské kvarteto, ktoré malo na kartách názvy a obrázky zvierat v goralskom nárečí, potom si sami zvieratá kreslili pomocou predlohy, vymaľovali, vystrihovali a rôzne kombinovali. Osvojili si pri tom pár názvov v goralčine. Dúfame, že podobných nadšencov bude pribúdať. SmA, JaM. 

          • Šach - Krajské kolo

          • Naše dve žiačky (Ema Chromuľáková a Alexandra Sivoňová) sa 29.11.2023 zúčastnili krajského kola v zrýchlenom šachu. Hralo sa švajčiarskym systémom na 7 kôl s časovou dotáciou 2x10 minút + 5sek./ťah. Alexandre sa podarilo skončiť na peknej siedmej priečke. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a obce. (kcj)

          • Florbal - mladší žiaci

          • Minulý týždeň sa naši mladší žiaci zúčastnili obvodného kola vo florbale. Umiestnili sa presvedčivo na prvom mieste.

            1. Zákamenné

            2. Lokca

            3. Novoť

            4. Breza

            Všetkým žiakom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole. (kcj)

          • OLYMPIÁDA v ANGLICKOM JAZYKU

          • Olympiáda -  ANGLICKÝ JAZYK

            Dńa 28.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            pre žiakov 8. a 9. ročníka v kategórií 1B.

            1. Belicajová Katarína IX.D
            2. Brišáková Veronika IX.C
            3. Durčák Peter IX.D

            Úspešní riešitelia :

            • Klokočík Alex VIII.A
            • Paláriková Bianka IX.A
            • Lučivňáková Tatiana IX.B
            • Jurášek Timotej IX.C

             

            Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a želáme ďalšie úspechy...        (MuV)

          • Vermikomposter

          • Na našej škole pribudol vermikomposter, ktorý sme získali vďaka výzve č.1/2023 Regionálne dotácie zo Žilinského samosprávneho kraja. Ako vyzerá sa môžete prísť pozrieť v rámci prierezových tém environmentálnej výchovy po dohode s Mgr. Bláhovou, ktorá je aj vedúcou záujmového útvaru "Enviráčik" v pondelky od 13:00 do 4.D. Načo ho máme? Sme Zelená škola a vermikomposter nám pomáha vyrobiť tzv. čierne zlato t.j. jedno z najkvalitnejších prírodných hnojív na zemi vyrobené za pomoci špeciálnych kalifornských  dážďoviek. Dážďovky rýchlo a ochotne premieňajú kuchynský a záhradný odpad na humus - výživnú pôdu pre rastliny. Ich chov je nenáročný, má mnoho výhod a tiež mnoho rôznych foriem. Ako je to možné? To vám ochotne povedia a ukážu žiaci z krúžku.

             

          • Matematická súťaž SPORKO

          • K príležitosti svetového dňa sporenia, ktorý je 31.10. sme na našej škole dňa 26.10.2023 zorganizovali matematickú súťaž SPORKO, ktorej sa zúčastnili vybraní žiaci 8. a 9.ročníka. Víťazmi sa stali: na prvom mieste Vilma Večerková, 9.D; na druhom mieste Karol Vojtas 8.C; na treťom mieste Aneta Matušáková 8.C. Víťazov na jednotlivých miestach delil len čas. Ďakujeme všetkým zúčastneným. KuV 

          • Informatická súťaž iBobor

          • V týždni 6.-10.novembra 2023 sa naši žiaci zúčastnili celoslovenského kola online informatickej súťaže iBobor. Zapojilo sa celkom 182 žiakov, z toho úspešných riešiteľov bolo 73. 

            V kategórii Drobec (2.-3.ročník) bol najúspešnejším riešiteľom Alex Bjaloň z III.D (97,84 percentil). 

            V kategórii Bobrík (4.-5.ročník) boli najúspešnejšími riešiteľmi Matej Kubizna z V.A a Martin Franek z V.C triedy (obaja 96,26 percentil). 

            V kategórii Benjamín (6.-7.ročník) bol najúspešnejším riešiteľom Joachim Vrábeľ z triedy VII.A (97,07 percentil). 

            V kategórii Kadet (8.-9.ročník) boli najúspešnejšími riešiteľmi Karol Vojtas z VIII.C (99,00 percentil) a Michael Kubizna  z IX.C (97,47 percentil). 

            Všetkým víťazom i úspešným riešiteľom blahoželáme a veríme, že svoje schopnosti budú využívať nielen pre svoj prospech, ale i pre prospech celej spoločnosti. (SlJ) 

          • Šach - okresné kolo

          • Minulý týždeň sa naši žiaci a žiačky zúčastnili okresného kola v šachu, ktoré sa uskutočnilo v Krušetnici. Hralo sa švajčiarským systémom na 7 kôl s časovou dotáciou 2x10 minút. Spomedzi 90tich chlapcov skončil najlepšie na siedmej priečke Anton Dibdiak. Spomedzi 30tich dievčat sme získali prvú a druhú priečku (1. Alexandra Sivoňová, 2. Ema Chromuľáková). Všetkým žiakom a žiačkám ďakujeme za reprezentáciu školy. (kcj)

          • Pirátili sme na východe...

          • Dňa 15.11. sa v Spišskej Kapitule konala diecézna súťaž v prednese duchovnej poézie a prózy – Piráti
            krásy. Našu školu reprezentovali a zároveň porotu zaujali 3 žiačky. Z rúk biskupa Františka si prevzali
            ceny – Katka Belicajová z IX. D – 1. miesto – poézia, Adelka Polťáková z V. A – 3. miesto – poézia a
            Katka Dibdiaková zo VII. C – 2. miesto – próza. Dievčatám gratulujeme. Okrem ocenenia si všetci
            zúčastnení odniesli i povzbudivé slová biskupa, aby sa nebáli byť ,,pirátmi krásy“a šírili kultúru slova
            medzi mládežou.
            Za prípravu ďakujeme p. uč. Demkovej Zuzane

          • Exkurzia "Za mamutom na Kysuce"

          • Dňa 8.a 9.novembra sa naši piataci vybrali za mamutom na Kysuce. V rámci tejto exkurzie sme sa zastavili pri slovenskom unikáte, ktorým je orloj v Starej Bystrici. Potom naše putovanie pokračovalo do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou. Tam nás čakala replika mamutej samice a expozícia, vďaka ktorej sme si prešli historickým vývojom regiónu. Na poschodí sme popri tvorivej dielni zvládli aj retro expozíciu, ktorá nás vrátila do obdobia našich babičiek a prababičiek. Exkurzia bola zavŕšená prehliadkou 69-ročného závodu OKRASA v Čadci, kde z každého rohu na nás dýchala atmosféra Vianoc. Najskôr sme priamo vo výrobe odkukali ako sa ručne ozdoby vyrábajú a zdobia, potom sme si v tvorivej dielni vytvorili vlastné ozdoby. Čo sme nezvládli vyrobiť, to sme na záver nakúpili v podnikovej predajni. Veľká vďaka patrí pánovi šoférovi, ktorý šiel veľmi opatrne, aby sme tú krehkú nádheru z jemného skla šťastlivo doviezli až domov. Skoro sa to podarilo.... :-)

            KuM   

        • Exkurzia Spiš
          • Exkurzia Spiš

          • V pondelok 13. novembra sa 77 siedmakov vzdelávalo netradičným spôsobom. Poznatky získané na dejepise, geografii a náboženskej výchove si  overili a prehĺbili návštevou Slovenského "Vatikánu" - Spišskej Kapituly a neďalekej starobylej Levoče. V sídle našej diecézy sme začali deň sv. omšou, ktorú pre nás slúžil p. kaplán Andrej v kaplnke sv. Jána Nepomuckého, prezreli sme si kňazský seminár, katedrálu sv. Martina aj priestory biskupského úradu. Vyvrcholením bolo osobné stretnutie s naším novým diecéznym biskupom Františkom, ktorý napriek nabitému programu venoval deťom povzbudivé slová, spomienkové selfie a na záver dal nielen prítomným, ale na diaľku aj našim rodinám svoje požehnanie. Levoča zaujala nielen hradbami, klietkou hanby, historickou radnicou s povestnou levočskou Bielou paňou, ale najmä sakrálnym skvostom - Bazilikou sv. Jakuba so svetoznámym najvyšším gotickým oltárom. Deti počas celej exkurzie vypĺňali test s úlohami, ktoré súviseli s navštívenými miestami, pozorovali, zvedavo sa pýtali, skúmali a niekedy aj googlili... Domov sme sa vracali unavení, ale bohatší o skúsenosti a zážitky, ktoré v učebniciach nenájdeš  :-) . 

            /za sprevádzajúcich učiteľov DeP, AdA, FlK - VlA/

          • Deň vojnových veteránov

          • 11. november je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov a padlých vojakov počas dvoch svetových vojen. Pripomína ukončenie 1. svetovej vojny, ktorá skončila 11. novembra 1918 o 11. hodine prímerím podpísaným v Compiégne vo Francúzsku.  

            Symbol Dňa veteránov – kvet vlčieho maku -  ako symbol nového života, má pôvod v básni „Na Flámskych poliach - In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae. Zložil ju v máji v roku 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil druhej veľkej krvavej bitky o belgické mestečko Ypres.

            Báseň sa dostala do rúk americkej profesorky a humanistky Moiny Michaelovej. Inšpirovala ju k tomu, aby z divého maku urobila symbol obetí dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu. Prvýkrát túto svoju predstavu realizovala v USA v roku 1920, keď červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy prijali americkí veteráni. Dnes môžeme vidieť kvet červeného maku pri spomienkových aktoch a ceremóniách pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo väčšine demokratických krajín, ktoré boli zatiahnuté do svetových vojen.

            Aj naši deviataci spoločne s Jednotou dôchodcov Zákamenné si pri Pamätníku padlým v 1. a 2. sv. vojne uctili pamiatku všetkých, ktorí znášali hrôzy a útrapy vojen. Porozprávali sme si o Dni vojnových veteránov, o vzniku tradície nosenia červených makov, symbolicky sme si pripli červené maky a obetiam sme venovali modlitbu i pieseň.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a Obci Zákamenné za veniec, ktorým sme mohli vzdať hold hrdinom boja za slobodu. (DuA)

          • Šport nás spája

          • Dnes (9.11.2023) sa na pôde našej školy uskutočnil 6.ročník krásnej akcie Šport nás spája. Zúčastnených bolo 12 tímov: zamestnanci, žiačky a žiaci našej školy, klienti a zamestnanci CSS Zákamenné, klienti CSS Orava Tvrdošín, pán kaplán Andrej Adamčák s miništrantami, zamestnanci obecného úradu na čele s pánom starostom Petrom Klimčíkom, žiačky SOŠ obchodu a služieb Námestovo, klienti poľských zariadení z Bulowic a Czenstochovej, Rádio Regina spolu s RTVS.

            Svojou účasťou nás poctili aj pani Erika Jurinová, pán Albín Maslaňák a pán Rastislav Zanovit.

            Som veľmi rada, že aj dnes táto akcia opäť dokázala, že aj keď sme každý iný a jedinečný, spolu dokážeme všetko. Atmosféra bola ohromná, za čo veľmi pekne ďakujem žiakom a učiteľom školy.

            Za spolupácu ďakujem vedeniu školy, zamestnancom CSS Zákamenné a všetkým učiteľom, žiakom a žiačkám, ktorí sa podieľali na perfektnom priebehu tejto akcie.

            KoI

             

          • Piráti krásy

          • Dňa 8.11. sa v Námestove konal už X. ročník diecéznej súťaže v prednese duchovnej poézie a prózy. Našu školu úspešne reprezentovali 4 žiačky. V poézii sa na 1. mieste umiestnila najmladšia recitátorka zo všetkých zúčastnených - Adelka Polťáková z V.A. 2. miesto obsadila Katka Belicajová z IX.D. V kategórii próza  sa na 1. mieste umiestnila Katka Dibdiaková zo VII.C a na 3. mieste  Stelka Bystričanová z IX.B. Dievčatám blahoželáme a budeme držať palce na diecéznom kole.

            Za prípravu ďakujeme p. uč. Demkovej Zuzane.

            DeeP

          • Hovorme o jedle

          • V pribehu septembra a októbra sa aj na našej škole hovorilo o jedle viac ako inokedy. Zapojili sme sa do projektu vyhláseného Slovenskou poľnohospodárskou a potravinovou komorou s názvom Hovorme o jedle.

            Cieľom tejto súťaže je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť pri vzdelávaní detí a mládeže o dobrých stravovacích návykoch a úlohe potravín pri ochrane zdravia.

            Pre naplnenie cieľa si pedagógovia pripravili pre svojich žiakov zaujímavý program.

            O jedle sa hovorilo nielen na prvovke, ale aj slovenčine, angličtine, pracovnom vyučovaní, hudobnej a výtvarnej výchove a tiež na krúžku Gazdinka.

            Zrealizovali sme rôzne besedy a aktivity so zdravotníčkou týkajúce sa zdravej stravy- význame cukrov, tukov, zeleniny, rýb, ovocia, orechov, strukovín, mlieka a mliečnych výrobkov.

            Súčasťou bola aj návšteva dožiniek, výstava ovocia, ochutnávka domácich mliečnych výrobkov- syra, tvarohu, bryndze, varenie pudingu, pečenie chleba a rôzne iné. 

            Ďakujem všetkým pedagógom za kreatívne nápady.

            JaP

          • Florbal - obvodné kolo

          • Naši žiaci a žiačky sa zúčastnili na obvodných kolách kde skončili rovnako na druhom mieste. Žiaci bojovali v Oravskej Lesnej kde mali iba jednu prehru 1:0 proti Krušetnici a to rozhodlo. Nepomohlo im ani to, že strelili najviac gólov na turnaji. Žiačky bojovali v Mútnom kde rovnako ako chlapci mali iba jednu prehru 1:0 proti Brezy čo taktiež rozhodlo. Za reprezentáciu školy všetkým ďakujeme a gratulujeme k druhému miestu. (kcj)

          • WocaBee

          • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát, ktorý prebiehal od 23.10.2023 do 27.10.2023.

            Okresné kolo vyhrala trieda 5.A a postupujú do krajského kola, ktoré bude prebiehať od 6.11.do 10.11.2023.

            Žiaci sa v aplikácii učili novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotila usilovnosť žiakov v učení anglického jazyka. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bobov získajú a viac sa naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v anglickom jazyku sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.

            Tou najdôležitejšou výhrou však je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu anglického jazyka, ktorý je v dnešnej dobe mimoriadne dôležitý. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme anglický jazyk inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky. (KlD)


             

          • Posedenie so starými rodičmi 2023

          • „Vážené babky, vážení dedkovia, milí hostia!“

            Týmito slovami sa začalo v stredu, 25.10. poobedie na našej škole. Naši deviataci sa rozhodli urobiť bodku za mesiacom október vo veľkom štýle. Spolu s triednymi učiteľkami prichystali krátky program a pohostenie v triedach, kde si naši starkí posedeli, zaspomínali, pookreli. Deti sa starým rodičom venovali asi ako nikdy. Uvarili kávu, čaj, pripravili chlebíky, upiekli koláč. A možno prvýkrát sa starali, aby babka s dedom odchádzali od nich spokojní.

            Ďakujeme za spoločnosť a tešíme sa opäť o rok.

            ĎuA

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné
      • +421 43 55 92 320 Riaditeľ školy - 0905 793 731 Mgr. Marta Šalatová riaditel@zszakamenne.sk Sekretariát - 0908 855 113 skola@zszakamenne.sk ZRŠ pre I. stupeň - 0918 941 979 PaedDr. Marcela Bolibruchová, PhD. zrs1@zszakamenne.sk ZRŠ pre II. stupeň - 0948 252 756 Mgr. Ivana Čičová zrs2@zszakamenne.sk ZRŠ pre MŠ - 0947 964 279 Mgr. Monika Sivčáková zrs-ms@zszakamenne.sk MŠ Ústredie - 0947 959 770 MŠ Oravice - 0908 945 260 ZŠS (jedáleň) - 0907 656 591 (prihlasovanie/odhlasovanie obedov) Vedúca ŠJ ZŠ: Kurňavková Ivana Vedúca ŠJ MŠ: Jakubčeková Ľudmila jedalen@zszakamenne.sk
      • Ulica Špitál 967/4 029 56 Zákamenné Slovakia
      • 36140783
      • 2021390822
      • Úhrada stravy v ŠJ: SK92 5600 0000 0040 4136 2006 Úhrada školného v materskej škole: SK75 5600 0000 0040 4136 9005
    • Prihlásenie