Novinky

          • Gôraľskie ucyňe rôbič (goralský workoschop)

          • V piatok sa žiaci štvrtého a piateho ročníka tešili z goralského workšopu. Pripravili ho členky z občianského zruženia KAPCE, ktoré pôsobí v našej obci. Cieľom bolo pomocou kombinovania výtvarných techník priblížiť a oživiť deťom goralské nárečie. Žijeme v goralskom regióne, ale veľmi málo detí goralčinu ovláda. Hrozí tak, že v našom kraji zanikne. Žiaci si mali možnosť najskôr zahrať goralské kvarteto, ktoré malo na kartách názvy a obrázky zvierat v goralskom nárečí, potom si sami zvieratá kreslili pomocou predlohy, vymaľovali, vystrihovali a rôzne kombinovali. Osvojili si pri tom pár názvov v goralčine. Dúfame, že podobných nadšencov bude pribúdať. SmA, JaM. 

          • Šach - Krajské kolo

          • Naše dve žiačky (Ema Chromuľáková a Alexandra Sivoňová) sa 29.11.2023 zúčastnili krajského kola v zrýchlenom šachu. Hralo sa švajčiarskym systémom na 7 kôl s časovou dotáciou 2x10 minút + 5sek./ťah. Alexandre sa podarilo skončiť na peknej siedmej priečke. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a obce. (kcj)

          • Florbal - mladší žiaci

          • Minulý týždeň sa naši mladší žiaci zúčastnili obvodného kola vo florbale. Umiestnili sa presvedčivo na prvom mieste.

            1. Zákamenné

            2. Lokca

            3. Novoť

            4. Breza

            Všetkým žiakom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole. (kcj)

          • OLYMPIÁDA v ANGLICKOM JAZYKU

          • Olympiáda -  ANGLICKÝ JAZYK

            Dńa 28.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            pre žiakov 8. a 9. ročníka v kategórií 1B.

            1. Belicajová Katarína IX.D
            2. Brišáková Veronika IX.C
            3. Durčák Peter IX.D

            Úspešní riešitelia :

            • Klokočík Alex VIII.A
            • Paláriková Bianka IX.A
            • Lučivňáková Tatiana IX.B
            • Jurášek Timotej IX.C

             

            Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a želáme ďalšie úspechy...        (MuV)

          • Vermikomposter

          • Na našej škole pribudol vermikomposter, ktorý sme získali vďaka výzve č.1/2023 Regionálne dotácie zo Žilinského samosprávneho kraja. Ako vyzerá sa môžete prísť pozrieť v rámci prierezových tém environmentálnej výchovy po dohode s Mgr. Bláhovou, ktorá je aj vedúcou záujmového útvaru "Enviráčik" v pondelky od 13:00 do 4.D. Načo ho máme? Sme Zelená škola a vermikomposter nám pomáha vyrobiť tzv. čierne zlato t.j. jedno z najkvalitnejších prírodných hnojív na zemi vyrobené za pomoci špeciálnych kalifornských  dážďoviek. Dážďovky rýchlo a ochotne premieňajú kuchynský a záhradný odpad na humus - výživnú pôdu pre rastliny. Ich chov je nenáročný, má mnoho výhod a tiež mnoho rôznych foriem. Ako je to možné? To vám ochotne povedia a ukážu žiaci z krúžku.

             

          • Matematická súťaž SPORKO

          • K príležitosti svetového dňa sporenia, ktorý je 31.10. sme na našej škole dňa 26.10.2023 zorganizovali matematickú súťaž SPORKO, ktorej sa zúčastnili vybraní žiaci 8. a 9.ročníka. Víťazmi sa stali: na prvom mieste Vilma Večerková, 9.D; na druhom mieste Karol Vojtas 8.C; na treťom mieste Aneta Matušáková 8.C. Víťazov na jednotlivých miestach delil len čas. Ďakujeme všetkým zúčastneným. KuV 

          • Informatická súťaž iBobor

          • V týždni 6.-10.novembra 2023 sa naši žiaci zúčastnili celoslovenského kola online informatickej súťaže iBobor. Zapojilo sa celkom 182 žiakov, z toho úspešných riešiteľov bolo 73. 

            V kategórii Drobec (2.-3.ročník) bol najúspešnejším riešiteľom Alex Bjaloň z III.D (97,84 percentil). 

            V kategórii Bobrík (4.-5.ročník) boli najúspešnejšími riešiteľmi Matej Kubizna z V.A a Martin Franek z V.C triedy (obaja 96,26 percentil). 

            V kategórii Benjamín (6.-7.ročník) bol najúspešnejším riešiteľom Joachim Vrábeľ z triedy VII.A (97,07 percentil). 

            V kategórii Kadet (8.-9.ročník) boli najúspešnejšími riešiteľmi Karol Vojtas z VIII.C (99,00 percentil) a Michael Kubizna  z IX.C (97,47 percentil). 

            Všetkým víťazom i úspešným riešiteľom blahoželáme a veríme, že svoje schopnosti budú využívať nielen pre svoj prospech, ale i pre prospech celej spoločnosti. (SlJ) 

          • Šach - okresné kolo

          • Minulý týždeň sa naši žiaci a žiačky zúčastnili okresného kola v šachu, ktoré sa uskutočnilo v Krušetnici. Hralo sa švajčiarským systémom na 7 kôl s časovou dotáciou 2x10 minút. Spomedzi 90tich chlapcov skončil najlepšie na siedmej priečke Anton Dibdiak. Spomedzi 30tich dievčat sme získali prvú a druhú priečku (1. Alexandra Sivoňová, 2. Ema Chromuľáková). Všetkým žiakom a žiačkám ďakujeme za reprezentáciu školy. (kcj)

          • Pirátili sme na východe...

          • Dňa 15.11. sa v Spišskej Kapitule konala diecézna súťaž v prednese duchovnej poézie a prózy – Piráti
            krásy. Našu školu reprezentovali a zároveň porotu zaujali 3 žiačky. Z rúk biskupa Františka si prevzali
            ceny – Katka Belicajová z IX. D – 1. miesto – poézia, Adelka Polťáková z V. A – 3. miesto – poézia a
            Katka Dibdiaková zo VII. C – 2. miesto – próza. Dievčatám gratulujeme. Okrem ocenenia si všetci
            zúčastnení odniesli i povzbudivé slová biskupa, aby sa nebáli byť ,,pirátmi krásy“a šírili kultúru slova
            medzi mládežou.
            Za prípravu ďakujeme p. uč. Demkovej Zuzane

          • Exkurzia "Za mamutom na Kysuce"

          • Dňa 8.a 9.novembra sa naši piataci vybrali za mamutom na Kysuce. V rámci tejto exkurzie sme sa zastavili pri slovenskom unikáte, ktorým je orloj v Starej Bystrici. Potom naše putovanie pokračovalo do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou. Tam nás čakala replika mamutej samice a expozícia, vďaka ktorej sme si prešli historickým vývojom regiónu. Na poschodí sme popri tvorivej dielni zvládli aj retro expozíciu, ktorá nás vrátila do obdobia našich babičiek a prababičiek. Exkurzia bola zavŕšená prehliadkou 69-ročného závodu OKRASA v Čadci, kde z každého rohu na nás dýchala atmosféra Vianoc. Najskôr sme priamo vo výrobe odkukali ako sa ručne ozdoby vyrábajú a zdobia, potom sme si v tvorivej dielni vytvorili vlastné ozdoby. Čo sme nezvládli vyrobiť, to sme na záver nakúpili v podnikovej predajni. Veľká vďaka patrí pánovi šoférovi, ktorý šiel veľmi opatrne, aby sme tú krehkú nádheru z jemného skla šťastlivo doviezli až domov. Skoro sa to podarilo.... :-)

            KuM   

        • Exkurzia Spiš
          • Exkurzia Spiš

          • V pondelok 13. novembra sa 77 siedmakov vzdelávalo netradičným spôsobom. Poznatky získané na dejepise, geografii a náboženskej výchove si  overili a prehĺbili návštevou Slovenského "Vatikánu" - Spišskej Kapituly a neďalekej starobylej Levoče. V sídle našej diecézy sme začali deň sv. omšou, ktorú pre nás slúžil p. kaplán Andrej v kaplnke sv. Jána Nepomuckého, prezreli sme si kňazský seminár, katedrálu sv. Martina aj priestory biskupského úradu. Vyvrcholením bolo osobné stretnutie s naším novým diecéznym biskupom Františkom, ktorý napriek nabitému programu venoval deťom povzbudivé slová, spomienkové selfie a na záver dal nielen prítomným, ale na diaľku aj našim rodinám svoje požehnanie. Levoča zaujala nielen hradbami, klietkou hanby, historickou radnicou s povestnou levočskou Bielou paňou, ale najmä sakrálnym skvostom - Bazilikou sv. Jakuba so svetoznámym najvyšším gotickým oltárom. Deti počas celej exkurzie vypĺňali test s úlohami, ktoré súviseli s navštívenými miestami, pozorovali, zvedavo sa pýtali, skúmali a niekedy aj googlili... Domov sme sa vracali unavení, ale bohatší o skúsenosti a zážitky, ktoré v učebniciach nenájdeš  :-) . 

            /za sprevádzajúcich učiteľov DeP, AdA, FlK - VlA/

          • Deň vojnových veteránov

          • 11. november je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov a padlých vojakov počas dvoch svetových vojen. Pripomína ukončenie 1. svetovej vojny, ktorá skončila 11. novembra 1918 o 11. hodine prímerím podpísaným v Compiégne vo Francúzsku.  

            Symbol Dňa veteránov – kvet vlčieho maku -  ako symbol nového života, má pôvod v básni „Na Flámskych poliach - In Flanders Fields“ od kanadského vojenského lekára podplukovníka Johna McCrae. Zložil ju v máji v roku 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil druhej veľkej krvavej bitky o belgické mestečko Ypres.

            Báseň sa dostala do rúk americkej profesorky a humanistky Moiny Michaelovej. Inšpirovala ju k tomu, aby z divého maku urobila symbol obetí dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu. Prvýkrát túto svoju predstavu realizovala v USA v roku 1920, keď červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy prijali americkí veteráni. Dnes môžeme vidieť kvet červeného maku pri spomienkových aktoch a ceremóniách pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo väčšine demokratických krajín, ktoré boli zatiahnuté do svetových vojen.

            Aj naši deviataci spoločne s Jednotou dôchodcov Zákamenné si pri Pamätníku padlým v 1. a 2. sv. vojne uctili pamiatku všetkých, ktorí znášali hrôzy a útrapy vojen. Porozprávali sme si o Dni vojnových veteránov, o vzniku tradície nosenia červených makov, symbolicky sme si pripli červené maky a obetiam sme venovali modlitbu i pieseň.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a Obci Zákamenné za veniec, ktorým sme mohli vzdať hold hrdinom boja za slobodu. (DuA)

          • Šport nás spája

          • Dnes (9.11.2023) sa na pôde našej školy uskutočnil 6.ročník krásnej akcie Šport nás spája. Zúčastnených bolo 12 tímov: zamestnanci, žiačky a žiaci našej školy, klienti a zamestnanci CSS Zákamenné, klienti CSS Orava Tvrdošín, pán kaplán Andrej Adamčák s miništrantami, zamestnanci obecného úradu na čele s pánom starostom Petrom Klimčíkom, žiačky SOŠ obchodu a služieb Námestovo, klienti poľských zariadení z Bulowic a Czenstochovej, Rádio Regina spolu s RTVS.

            Svojou účasťou nás poctili aj pani Erika Jurinová, pán Albín Maslaňák a pán Rastislav Zanovit.

            Som veľmi rada, že aj dnes táto akcia opäť dokázala, že aj keď sme každý iný a jedinečný, spolu dokážeme všetko. Atmosféra bola ohromná, za čo veľmi pekne ďakujem žiakom a učiteľom školy.

            Za spolupácu ďakujem vedeniu školy, zamestnancom CSS Zákamenné a všetkým učiteľom, žiakom a žiačkám, ktorí sa podieľali na perfektnom priebehu tejto akcie.

            KoI

             

          • Piráti krásy

          • Dňa 8.11. sa v Námestove konal už X. ročník diecéznej súťaže v prednese duchovnej poézie a prózy. Našu školu úspešne reprezentovali 4 žiačky. V poézii sa na 1. mieste umiestnila najmladšia recitátorka zo všetkých zúčastnených - Adelka Polťáková z V.A. 2. miesto obsadila Katka Belicajová z IX.D. V kategórii próza  sa na 1. mieste umiestnila Katka Dibdiaková zo VII.C a na 3. mieste  Stelka Bystričanová z IX.B. Dievčatám blahoželáme a budeme držať palce na diecéznom kole.

            Za prípravu ďakujeme p. uč. Demkovej Zuzane.

            DeeP

          • Hovorme o jedle

          • V pribehu septembra a októbra sa aj na našej škole hovorilo o jedle viac ako inokedy. Zapojili sme sa do projektu vyhláseného Slovenskou poľnohospodárskou a potravinovou komorou s názvom Hovorme o jedle.

            Cieľom tejto súťaže je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť pri vzdelávaní detí a mládeže o dobrých stravovacích návykoch a úlohe potravín pri ochrane zdravia.

            Pre naplnenie cieľa si pedagógovia pripravili pre svojich žiakov zaujímavý program.

            O jedle sa hovorilo nielen na prvovke, ale aj slovenčine, angličtine, pracovnom vyučovaní, hudobnej a výtvarnej výchove a tiež na krúžku Gazdinka.

            Zrealizovali sme rôzne besedy a aktivity so zdravotníčkou týkajúce sa zdravej stravy- význame cukrov, tukov, zeleniny, rýb, ovocia, orechov, strukovín, mlieka a mliečnych výrobkov.

            Súčasťou bola aj návšteva dožiniek, výstava ovocia, ochutnávka domácich mliečnych výrobkov- syra, tvarohu, bryndze, varenie pudingu, pečenie chleba a rôzne iné. 

            Ďakujem všetkým pedagógom za kreatívne nápady.

            JaP

          • Florbal - obvodné kolo

          • Naši žiaci a žiačky sa zúčastnili na obvodných kolách kde skončili rovnako na druhom mieste. Žiaci bojovali v Oravskej Lesnej kde mali iba jednu prehru 1:0 proti Krušetnici a to rozhodlo. Nepomohlo im ani to, že strelili najviac gólov na turnaji. Žiačky bojovali v Mútnom kde rovnako ako chlapci mali iba jednu prehru 1:0 proti Brezy čo taktiež rozhodlo. Za reprezentáciu školy všetkým ďakujeme a gratulujeme k druhému miestu. (kcj)

          • WocaBee

          • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát, ktorý prebiehal od 23.10.2023 do 27.10.2023.

            Okresné kolo vyhrala trieda 5.A a postupujú do krajského kola, ktoré bude prebiehať od 6.11.do 10.11.2023.

            Žiaci sa v aplikácii učili novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotila usilovnosť žiakov v učení anglického jazyka. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bobov získajú a viac sa naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v anglickom jazyku sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.

            Tou najdôležitejšou výhrou však je zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu anglického jazyka, ktorý je v dnešnej dobe mimoriadne dôležitý. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme anglický jazyk inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky. (KlD)


             

          • Posedenie so starými rodičmi 2023

          • „Vážené babky, vážení dedkovia, milí hostia!“

            Týmito slovami sa začalo v stredu, 25.10. poobedie na našej škole. Naši deviataci sa rozhodli urobiť bodku za mesiacom október vo veľkom štýle. Spolu s triednymi učiteľkami prichystali krátky program a pohostenie v triedach, kde si naši starkí posedeli, zaspomínali, pookreli. Deti sa starým rodičom venovali asi ako nikdy. Uvarili kávu, čaj, pripravili chlebíky, upiekli koláč. A možno prvýkrát sa starali, aby babka s dedom odchádzali od nich spokojní.

            Ďakujeme za spoločnosť a tešíme sa opäť o rok.

            ĎuA

        • IKEBANY
          • IKEBANY

          • 26.10.2023 - Tento týždeň dostali ôsmaci za úlohu na hodine techniky vyrobiť ikebany na hroby svojich blízkych pri príležitosti blížiacich sa sviatkov Dušičiek. Do práce zapojili nielen ruky, ale aj srdcia, o čom svedčia aj výsledné práce. Za niektoré by sa veru nehanbil ani profesionál :) 

            Fotky ikebán si môžete pozrieť v albume. (VoO)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné
      • +421 43 55 92 320 Riaditeľ školy - 0905 793 731 Mgr. Marta Šalatová riaditel@zszakamenne.sk Sekretariát - 0908 855 113 skola@zszakamenne.sk ZRŠ pre I. stupeň - 0918 941 979 PaedDr. Marcela Bolibruchová, PhD. zrs1@zszakamenne.sk ZRŠ pre II. stupeň - 0948 252 756 Mgr. Ivana Čičová zrs2@zszakamenne.sk ZRŠ pre MŠ - 0947 964 279 Mgr. Monika Sivčáková zrs-ms@zszakamenne.sk MŠ Ústredie - 0947 959 770 MŠ Oravice - 0908 945 260 ZŠS (jedáleň) - 0907 656 591 (prihlasovanie/odhlasovanie obedov) Vedúca ŠJ ZŠ: Kurňavková Ivana Vedúca ŠJ MŠ: Jakubčeková Ľudmila jedalen@zszakamenne.sk
      • Ulica Špitál 967/4 029 56 Zákamenné Slovakia
      • 36140783
      • 2021390822
      • Úhrada stravy v ŠJ: SK92 5600 0000 0040 4136 2006 Úhrada školného v materskej škole: SK75 5600 0000 0040 4136 9005
    • Prihlásenie