Novinky

          • SPORKO 2022

          • Dňa 22.11.2022 sa uskutočnila matematická súťaž s názvom Sporko. Svoje matematické schopnosti si medzi sebou zmeralo 26 žiakov 8. a 9. ročníka. Ich úlohou bolo vyriešiť 15 úloh z oblasti financií, bankovnícta, zliav, leasingu či  kurzového lístka. Všetko to boli veľmi praktické úlohy, ktoré žiakom dobudúcna pomôžu robiť správne rozhodnutia, ktorými môžno ušetriť peniaze. Víťazi boli odmemení peknými spoločenskými hrami, ktoré sme zakúpili zo zápisného. 

            Výsledky:

            1. Adrián Kondela 8.B

            2. Eva Sumihorová 9.C

            3. Oliver Kakus 8.A

                Jakub Beňuš 8.A                                                                                                                               (MaB)

          • BIG BANG alebo STVORENIE SVETA

          • Žiaci 7. 8. a 9. ročníka sa 24. novembra  zúčastnili

            divadelného predstavenia v kultúrnom dome

            BIG BANG alebo STVORENIE SVETA​​​​​​​

            Na počiatku nebolo nič. Vôbec nič. Nebola ani zem, ani hviezdy, ani mesiac, ani tráva, ani moria, ani zvieratá, ani ľudia. Bola len tma a ticho. A v tej tme a v tom tichu žil Pán Boh. Stvorenie sveta je jeden z najzaujímavejších a najstarších príbehov. Rozpráva o tom, čo Boh stvoril za šesť dní: svetlo, zem, vodu, rastliny, zvieratá a napokon človeka.

            Ako je ale možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá?

            V tomto predstavení žiaci videli nielen zázraky, ale aj to, ako vznikol vesmír, ako to, že slnko svieti vždy len na určitú časť planéty, prečo sú niektoré zvieratá len vo vode a iné len na suchu alebo vo vzduchu.

            Cieľom bolo ľahkou, atraktívnou a hravou formou rozvíjať jazykové schopnosti detí, obohatiť hodiny anglického jazyka a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej rozprávky v cudzom jazyku.

            Základné dejové a obsahové informácie boli interpretované v jednoduchej angličtine zrozumiteľnej aj začiatočníkom, zložitejšie anglické väzby boli interpretované dvojjazyčne a najnáročnejšie časti deja ostávali v slovenčine.                                                                                                                                             (MuV)

          • Exkurzia HVEZDÁREŇ- 4.ročník

          • Dňa 22. novembra boli naši štvrtáci na exkurzii v hvezdárni v Kysuckom Novom Meste. Dozvedeli sa o najnovších objavoch a poznatkoch z astronómie, pozreli si výstavu astronomických predmetov, ďalekohľadov a miniplanéty so slnečnými hodinami. Žiaci akto zážitkovou formou upevnili svoje poznatky z prírodovedy

            (NoK)

          • Exkurzia - Spišská Kapitula

          • Dňa 15. 11. 2022 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie do Spišskej Kapituly, ktorá bola spojená zároveň s úmyslom vykonať si púť k hrobu nášho rodáka, božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka. Na tejto púti nás sprevádzal aj p. kaplán Andrej Adamčák, ktorý nám ukázal aj priestory biskupského úradu a kňazského seminára. V kaplnke sme potom mali aj sv. omšu, na ktorej sa žiaci zapájali miništrovaním, čítaním, spevom a hlavne v hojnom počte pristúpili k sv. prijímaniu. V katedrále sv. Martina a aj v bazilike sv. Jakuba v Levoči (tú sme tiež cestou navštívili) sme si vypočuli aj odborný výklad a získané informácie sme zaznamenávali do vopred pripraveného kvízu. Najúspešnejší dostali sladkú odmenu. Ďakujeme za krásne prežitý deň. Sma, VoO

          • Kvalifikačný zápas vo florbale

          • Dňa 16.11. sa v telocvični našej školy odohrali "boje" v rámci kvalifikácie do okresného kola súťaže Super florbal. Tvrdé boje zvádzali 4 tímy a to z Lokce, Krušetnice, Brezy a  Zákamenného. Našich florbalistov spočiatku zaskočili o 2 roky starší a o hlavu vyšší súperi. Hoci sa do okresného kola nekvalifikovali, získali napokon pekné 3.miesto a to aj vďaka skvelým divákom, ktorí našich žiakov intenzívne povzbudzovali. Bolo to opäť jedno pekné športové dopoludnie.

          • Návšteva 3.B v DSS Zákamenné

          • Dňa 11.11.2022 sa žiaci z 3.B rozhodli zmeniť svoj deň a urobiť niečo pekné pre druhých. Hneď ráno preto vymenili vyučovanie v triede za rezkú prechádzku. A prechádzka to teda bola poriadná až na Vyšný koniec do DSS. Cestu sme úspešne zvládli a stihli sme aj svätú omšu. Po omši sme sa posilnili desiatou a išli sme nato zahrali sme divadielko " Kozliatká " pre chlapcov z oddelenia pre ležiacich  a tiež aj na druhom oddelení. Boli sme nadšení, že sme mohli chlapcov z DSS takto potešiť a spríjemniť chvíle nám aj im. Potom nás previedli a poukazovali nám priestori, kde trávia čas. Predstavili nám svoje výtvory v pracovnej dielni, športové ihrisko a bylinkovú záhradu . Žiakom aj chlapcom žiaril na tvárach úsmev a radosť. Už sa tešíme na ďalšiu návštevu. Ďakujeme / JšM /

        • MISIJNÉ ČOKOLÁDKY
          • MISIJNÉ ČOKOLÁDKY

          • Za predaj misijných čokoládok z projektu Sladká pomoc - dvakrát dobrá čokoláda tentoraz posielame na účet Pápežských  misijných diel Slovensko 716 €. Všetkým zaangažovaným pri predaji - pani učiteľkám na 1. stupni, povereným žiakom na 2. stupni a taktiež kupujúcim ďakujeme

            /VlA/

          • iBobor


          • V dňoch od 7.-11. novembra sa uskutočnil 16. ročník celosvetovej informatickej súťaže iBobor.
             

            Súťaž je náročná, nakoľko za nesprávne odpovede sa žiakom body aj odčítavajú. Pre zaujímavosť, v minulom školskom roku 2021/2022 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 3 003 000 žiakov. Tento školský rok si na konečné výsledky musíme ešte počkať, až dosúťažia niektoré ďalšie krajiny (napr. aj tie z južnej pologule). 

            Na Slovensku sa v školskom roku 2022/2023 súťaže zúčastnilo až 124 574 súťažiacich.

            Súťaží sa v niekoľkých kategóriach: 

            KADET - ôsmaci, deviataci
            - najlepším kadetom v našej škole bol Kubizna Michael (percentil 98,4%)
            - tento rok bol v tejto kategórii veľmi úspešný - mali sme až 34 úspešných riešiteľov (podľa abecedy): Belicajová K, Brišáková V, Bukna S., Buliak A., Florková N., Florková V., Franek T., Godišová L., Grofčík A., Grofčík D., Hurák T., Chudoba E., Kakus O., Kolenčík D., Koleňová R., Kubiznová N., Kurňavková N., Makúchová L., Mikolajčík M., Mrekajová Z., Paláriková B., Plaskúrová T., Polťák M., Polťák M., Priechodská L., Sivčák M., Smolárová V., Sumihorová E., Tisoň O., Václavová E., Večerková V., Vojtasová Z., Zvonárová S. 


            BENJAMÍN - šiestaci, siedmaci
            - najlepším benjamínom bola Beňušová Miroslava (percentil 98,8%)
            - aj tu sme mali 9 úspešných riešiteľov (podľa abecedy): Balúnová B., Brišák J., Buláková E., Jakubjaková S., Majcherová S., Mrekajová S., Sivčáková A., Vojtas K.


            BOBRÍK - piataci
            - tento rok sa súťaže zúčastnilo len zopár piatakov, lebo väčšina bola na exkurzii :-)
            - ale aj tak sme mali 2 úspešných riešiteľov (podľa abecedy): Môstková M., Šeliga M.

             

            Všetkým GRATULUJEME....

          • iBobor - kategória Bobrík- 4.,5. ročník

          • V piatok 11. novembra sa naši žiaci 4. a 5. ročníka zapojili do IKT súťaže iBobor. V kategórii Bobrík máme štyroch úspešných riešiteľov. Výborný výsledok dosiahol Martin Franek zo 4.C s 96 bodmi a na druhom mieste sa umiestnili traja súťažiaci: Maximilián Šeliga z 5.B -60 bodov, Matej Kubizna zo 4.A -60 bodov a Marcela Môstková z 5.C - 60 bodov. Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme.

            NoK

          • Deň vojnových veteránov

          • Dňa 11.11. si naši žiaci a učitelia pripomenuli Deň vojnových veteránov pripnutím červeného maku.

            Deň vojnových veteránov je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov a padlých vojakov počas dvoch svetových vojen. Pripomína ukončenie 1. svetovej vojny, ktorá skončila 11.11.1918 o 11. hodine prímerím podpísaným v Compiegne vo Francúzsku. Straty na ľudských životoch, ktoré si táto „Veľká vojna“ vyžiadala, nemali dovtedy obdobu v celých ľudských dejinách.

            Symbol Dňa veteránov – kvet vlčieho maku – ako symbol nového života, má pôvod v básni „V poliach Flámska“ (In Flanders fields) od kanadského vojenského lekára Johna McCrae. Zložil ju v máji 1915, keď sa v oblasti Flámska zúčastnil na krvavej bitke o belgické mestečko Ypres.

            Báseň sa začína slovami:

            „Na poliach flámskych kvitnú maky divé,

            Rad za radom lemujú biele kríže clivé.

            Tu ležíme.

            Na oblohe škovránky statočne svoju pieseň spievajú,

            Hukotom zbraní pod nimi neprestajne rušenú.....“

            Tento kvet bol vybraný preto, lebo rastie divoko na mnohých poliach vo Francúzsku a Belgicku, kde sa odohrali niektoré z najsmrteľnejších bitiek prvej svetovej vojny. Kde bola predtým nádherná príroda, zostalo len blato, kde nič nerástlo. V tejto pochmúrnosti žiarila jedna výnimka – jasnočervené vlčie maky.

            Báseň sa stala inšpiráciou pre americkú profesorku a humanistku Moinu Michaelovú – z divého maku ako prvá urobila symbol obetí dovtedy najväčšieho celosvetového vojnového konfliktu. (DuA a žiacky parlament)

          • Predkolo VYBÍJANÁ CUP 1. stupeň

          • V piatok 11. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnilo predkolo súťaže Vybíjaná Cup 1 stupeň.

             

            Súťaže sa zúčastini školy, ktoré skončili v tomto poradí:

            1. miesto: Základná škola s materskou školou Novoť

            2. miesto: Základná škola s materskou školou Lokca

            3. miesto: Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné.

             

            Našu školu reprezentovali títo žiaci:

            4. A: Samuel Stolár, Liliana Durčáková, Nikola Beňušová

            4. B: Matej Rončák, Alex Boháčik, Michal Florek

            4. C: Klára Sumihorová, Bianka Beňušová, Sofia Janigová, Rebeka Prozbíková, Dominik Brisuda, Matúš Smolár

             

            Povzbudzujúcim ďakujeme za podporu.

            Zanieteným súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu a prajeme ešte veľa športových úspechov.

            Viac foto vo fotoalbume. (KomM)

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka Zákamenné
        • +421 43 55 92 320 Riaditeľ školy - 0905 793 731 Mgr. Marta Šalatová riaditel@zszakamenne.sk Sekretariát - 0908 855 113 skola@zszakamenne.sk ZRŠ pre I. stupeň - 0918 941 979 PaedDr. Marcela Bolibruchová, PhD. zrs1@zszakamenne.sk ZRŠ pre II. stupeň - 0948 252 756 Mgr. Ivana Čičová zrs2@zszakamenne.sk ZRŠ pre MŠ - 0947 964 279 Mgr. Monika Sivčáková zrs-ms@zszakamenne.sk MŠ Ústredie - 0947 959 770 MŠ Oravice - 0908 945 260 ZŠS (jedáleň) - 0907 656 591 (prihlasovanie/odhlasovanie obedov) Vedúca ŠJ ZŠ: Kurňavková Ivana Vedúca ŠJ MŠ: Jakubčeková Ľudmila jedalen@zszakamenne.sk
        • Ulica Špitál 967/4 029 56 Zákamenné Slovakia
        • 36140783
        • 2021390822
        • Úhrada stravy v ŠJ: SK92 5600 0000 0040 4136 2006 Úhrada školného v materskej škole: SK75 5600 0000 0040 4136 9005
      • Prihlásenie